Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Irodalom - A Legnagyobb Kitüntetés képes leírás - Irodalom.tlap.hu
részletek »

Irodalom - A Legnagyobb Kitüntetés - Irodalom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: irodalom.tlap.hu » Irodalom - A Legnagyobb Kitüntetés
Keresés
Találatok száma - 6 db
Irodalmi Nobel-díj

Irodalmi Nobel-díj

Az irodalmi Nobel-díj eszmei és anyagi értelemben egyaránt a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében évről évre annak a szerzőnek adják át bármely országból, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá.

Irodalmi Nobel-díjasok

Irodalmi Nobel-díjasok

Az oldalon megtalálható az rddigi összes irodalmi nobel díjas kőltő. Az oldalon egyebek mellett rengeteg írást találhat az irodalomról magáról. Kontinensek és korok szerint csoportosítva ismerheti meg az irodalom történetét.

Herta Mülleré az irodalmi Nobel-díj

Herta Mülleré az irodalmi Nobel-díj

Herta Müller 1953-ban született egy bánáti kisfaluban. Temesváron germanisztika szakon végezte az egyetemet. Négy másik társával - Wiliam Totok, Rolf Bossert, Richard Wagner, Ernest Wichner, fiatal, romániai német írókkal - megalapította az Aktionsgruppe Banatot, amelyet esztétikai nézetei miatt - például, mert azt vallották, hogy "a megrendelésre írott irodalom nem irodalom, az nem is létezik" - nem nézett jó szemmel a hatalom.

Kertész Imre Nobel-díja

Kertész Imre Nobel-díja

Megszületett az első magyar irodalmi Nobel-díj. Hosszú évtizedek, sőt egy egész évszázad telt el azóta, hogy a Svéd Királyi Akadémia először nyújtotta át díját a Parnasszus papjainak. A magyar irodalom e régtől remélt elismerését 2002-ben a 73 éves Kertész Imre vehette át. Büszke vagyok arra, hogy a Sorstalanság magyarul íródott. Ez nemzeti büszkeségem része. Nem Kertészt, magunkat mondhatjuk szerencsésnek, hogy ezt a könyvet a világ is ismeri, és tiszteli érte: a magyarokat. De ezt csak mellesleg.

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok

Annak megítélése, hogy ki a magyar, illetve magyar származású, nem egyszerû, és sokszor nem is teljesen egyértelmû. A legfontosabb elem - legalábbis véleményem szerint - az, hogy valaki milyen mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, és mennyire tekinti magát magyar származásúnak. Bár a felsoroltak közül a feltételek nem egyforma mértékben teljesülnek, ôket - mint látni fogjuk - joggal tarthatjuk legalábbis magyar származásúaknak. Aligha tekinthetnénk azonban e kategóriába sorolhatónak I.I. Rabit, akit 1944-ben a fizikai, és Milton Friedmant, akit 1976-ban közgazdasági Nobel-díjjal tüntettek ki, csak azért, mert szüleik a történelmi Magyarországról (Kárpátaljáról) vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Közzétették az irodalmi Nobel-díjas Knut Hamsun...

Közzétették az irodalmi Nobel-díjas Knut Hamsun...

Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.

Tuti menü