Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar Irodalom képes leírás - Irodalom.tlap.hu
részletek »

Magyar Irodalom - Irodalom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: irodalom.tlap.hu » Magyar Irodalom
Keresés
Találatok száma - 20 db
Magyar irodalom

Magyar irodalom

Magyar irodalomnak azon irodalmi művek összességét tekintjük, amelyeket magyar nyelven írnak. Tágabb értelemben ide tartozik a magyar nyelvű szakirodalom, a műfordítások, a magyar népköltészet, a filmes és zenés műfajokhoz kapcsolódó magyar nyelvű irodalmi tevékenység, valamint az olyan irodalmi művek is, melyeket más nyelven írtak ugyan, de szerzőjük miatt vagy témájukban kapcsolódnak Magyarországhoz, esetleg korai magyar nyelvű töredékeket, nyelvemlékeket tartalmaznak.

A magyar irodalom arcképcsarnoka

A magyar irodalom arcképcsarnoka

Talán azóta, hogy a nagy emlékezetű, oly sok mindent kezdeményező Kazinczy Ferenc egész sorát írta egyes magyar írók rövid jellemzéseinek, irodalmunkban-irodalomtörténetünkben otthonos műfajtípus az írói arckép. Az elnevezés Arany János remekmívű kistanulmányai óta közhasználatú. Jellegénél fogva szépirodalmi stílusigénnyel fogalmazott, tartalma szerint irodalomtörténeti kistanulmány vagy inkább esszé egy-egy íróról vagy költőről. Én az olyan egészen rövid jellemzést, amilyennek hosszú sorát kapja az olvasó ebben a gyűjteményben, kezdettől fogva arcképvázlatnak nevezem. És immár közel két évtizede kezdtek felgyülekezni ezek a vázlatok, amíg elérkeztem a következőkben olvasható 222 darabig.

Régi Magyar Irodalom

Régi Magyar Irodalom

Az újkori nemzeti irodalmak kialakulása Európa legtöbb országában a reneszánsz vívmánya. Kelet-Európa népeinél azonban a kedvezőtlenebb történeti körülmények (a városi fejlődés visszamaradottsága, a feudalizmus életének meghosszabbodása, tatár és török pusztítások) következtében ezek kibontakozása csak a 18. század végén, a 19. század elején, a felvilágosodás, majd a romantika jelentkezésekor vált lehetővé. A magyar irodalomban is csak ettől az időtől kezdve beszélhetünk az anyanyelv végleges diadaláról, szervezett irodalmi élet kialakulásáról, az irodalmi kritika kezdeteiről, az irodalomnak mint a művészetek egyik ágának tudatos és szerves folyamatosságáról. A magyar irodalom termését ezért egészen a felvilágosodásig 'régi magyar irodalom' címen foglaljuk össze. Az olvasó ennek történetét ismerheti meg a jelen munka első és második kötetéből.

Reneszánsz

Reneszánsz

A reneszánsz, azaz 'újjászületés' fogalmát először a 'renascentes litterae' (újjászülető tudomány, irodalom) kifejezésben alkalmazták a kor gondolkodói a 15-16. századi nagy szellemi megújulás, fellendülés jelenségeire. A középkort felváltó új kultúra, tudomány és művészet ugyanis tudatukban mint az ezer évvel azelőtt elenyészett antik műveltség felújulása jelent meg. A tudomány azóta tisztázta már, hogy az antik kultúra számos eredményének a feltámasztása az európai művelődés új korszakának csak egyik fontos jelensége, de korántsem lényege; valamint, hogy a megelőző középkor sem egyszerűen 'barbár', 'sötét' időszaka az emberiség történetének, hiszen éppen ennek vívmányai, eredményei tették lehetővé a 'reneszánsz' kor eljövetelét. A reneszánsz kategóriáját ezért a tudomány eredeti jelentésétől függetlenül kezdte alkalmazni, előbb történeti-művelődéstörténeti tartalmát határozva meg, majd mint stílust is körvonalazva. A reneszánsz ennek megfelelően az európai kultúrának a középkort követő nagy korszakát és a művészetek, beleértve az irodalmat is, ugyanazon korszakban érvényes egyetemes stílusát jelölő történeti kategória.

Lovagi Epika

Lovagi Epika

Az ősköltészethez hasonlóan a magyar nyelvű lovagi epika is csak rekonstruált fejezete a magyar irodalomtörténetnek. Bár egyetlen egykorú, hiteles szöveg sem áll rendelkezésünkre, a magyar nyelvű lovagi epika hajdani létezésének kétségtelen bizonyítékai vannak, sőt következtetni tudunk műfajaira, témáira is. Az alapot ehhez korabeli adatok, utalások; magyarból fordított délszláv szövegek; lovagi epikus énekeknek 16. századi deákos átdolgozásai; s végül a lovagi epikára visszavezethető népballadák szolgáltatják.

Irodalom érettségi tételek

Irodalom érettségi tételek

Az érettségi.org egy 2010. februárjában indult oldal. A szerkesztők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a legnagyobb érettségi portállá váljanak az idő előrehaladtával. Küldd be kidolgozott érettségi tételedet, ezzel is segítve a törekvésünket. Érettségi tételek - Érettségi.org Az érettségi tételek lelőhelye

Kortárs irodalom

Kortárs irodalom

A Szemlátomás Irodalmi és képzőművészeti honlap kortárs magyar írók, költők alkotásait teszi közzé kategorizáltan. Regisztráció után a tagok beküldhetik saját alkotásaikat, valamint értékelhetek a többi tag által publikált műveket. Mindezeken felül található egy fórum is, ami interaktívvá teszi a honlapot.

Digitális Tananyag

Digitális Tananyag

A Digitális Tananyag Kft az interaktív tananyagok és a digitális tananyagok mellet oktatófilmeket és taneszközöket forgalmaz elsősorban oktatási intézmények részére ezzel segítve a kompetencia alapú oktatást. Fő célkitűzésünk, hogy elősegítsük az óvodákban, általános- közép- és szakképző iskolákban felnövekvő gyermekek személyiségének harmónikus, sokszínű fejlődését. Segítsük a pedagógusok munkáját, akik termékeink segítségével színesebbé és vonzóbbá tehetik az elsajátítandó tananyagot, de pedagógiai munkájukat is megkönnyíthetik alkalmazásukkal. Remélve, hogy gyermekeink ezáltal mindjobban képesek lesznek alkalmazkodni a magyar és az Európai Uniós értékrendekhez.

A magyar történet kútfői az Árpádok korában (letölthető)

A magyar történet kútfői az Árpádok korában (letölthető)

Marczali Henrik (1856-1940) történetíró a kritikai forráskutatás terén ért el jelentős eredményeket, melynek egyik produktuma A magyar történet kútfői az Árpádok korában. A kötet, ami viszonylag korai műve Marczalinak, két részben mutatja be a forrásokat, a hazai írókat műfajok (legendák, krónikák, évkönyvek) szerint csoportosítva, a külföldieket nemzetiségük alapján tárgyalja.

Hirdetés
Antikvárium, könyv

Antikvárium, könyv

Antikvárium A bookself az ország legolcsóbb internetes antikváriuma. A használt könyveket nálunk találja meg a legolcsóbban. Ritka és antikvár könyvek adás vétele. Internetes rendelés esetén kedvezmények! Üzletünket Budapesten a IX. kerületben találja meg a Ráday és az Erkel utca kereszteződésénél. Könyvek az ezotéria, asztrológia, feng shui, szakácskönyvek, gyermek és ifjúsági, mesekönyvek és még számos más témakörben?.

Novellák

Novellák

A tehetsegesek.hu oldal tulajdonképpen egy ?Ki mit tud?, egy tehetségkutató oldal. Több kategóriában tölthető fel alkotás, előadás, fénykép. Bemutathatod éneklésedet, hangszeres tudásodat, zenekarod alkotásait, tánctudásodat, ha van érzéked a költészethez, beküldhetsz verseket, vagy akár prózai alkotásokat, novellákat is. Ha inkább a képzőművészetben vagy tehetséges, mutasd meg a világnak festményeid, szobraid, vagy művészi fotóid, rajzaid. Ezeket árulhatod is az oldalon keresztül, csak amikor elküldöd, tüntesd fel az árat is. A portálon való megjelenés ingyenes, és a valóban tehetségeseknek garantált, cserébe csak értékelést és hozzászólásokat várnának a feltöltők. Kérünk mindenkit, figyeljünk egymásra, legyünk egymás zsűrije! Várjuk tehát novelláját, kellemes időtöltést kívánunk!

Irodalom - konyvkapu.hu - Akciós verses könyv, dráma

Irodalom - konyvkapu.hu - Akciós verses könyv, dráma

Könyvet keresel, de még nem tudod milyet vegyél? Látogass el online könyvesboltunkba, a konyvkapu.hu honlapra és válogass széles könyv kínálatunkból! Legyen szó tankönyvről, szakkönyvről, albumról, nyelvkönyvről, kalandregényről vagy romantikus regényről, nálunk biztosan megtalálja! Könyvek óriási kedvezménnyel, akciós árakon, ez a Könyvkapu!

Kányádi Sándor versek, fordítások - Éjfél utáni nyelv

Kányádi Sándor versek, fordítások - Éjfél utáni nyelv

Kányádi Sándor verseit és műfordításait a Helikon Kiadó jelentette meg három egymást követő kötetben. Kányádi Sándor költészetére nagy hatással van az anyanyelv szeretete és a kisebbségi sors. A Helikon kiadó oldalán megtalálja Kányádi Sándor Egyberostált versek és műfordítások I-III köteteit, valamint színműveinek, forgatókönyveinek legteljesebb gyűjteményét, az Ünnepek házát is.

Irodalom tételek

Irodalom tételek

Ha irodalom tételek kellenek, meg is van a Te helyed! Magyarország első számú és legnépszerűbb érettségi oldalán több száz kidolgozott irodalom tétel vár már Rád! Használd a minőségi tételeket, s élvezd mindennek az előnyét: nem kell tételt kidolgoznod, több időd marad a tanulásra és a lazításra, és sikeres szóbeli vizsgát fogsz tenni! Ennél több senkinek sem kellhet!

gyerekkönyvek

gyerekkönyvek

Szinte minden kislány és kisfiú kedveli a meséket, a színes könyveket, benne a legkedvesebb szereplőjével. Ön is vissza tud emlékezni kedvenc meséjére? Tegye saját fia vagy lánya gyerekkorát is emlékezetessé a könyvek világával. Az 1játkbolt webáruházban több mint 430 mesekönyv és egyéb irodalmi nyomtatvány várja partnereinket. Jöjjön el hozzánk!

Irodalom oktatási portál

Irodalom oktatási portál

Az Árkádia egy oktatási anyagokat tartalmazó portál. Az oldal Magyar irodalommal foglalkozó része elsősorban a nyelvújítás kori és a modern irodalmi témákat célozza meg, de ezek mellett egyéb témájú művekről írt tananyag is megtalálható. Az oldalon kiemelt szerepet kapott a holokauszt, illetve a nyelvújítás irodalma, amiről több egész cikk, és tananyag mellett, egy terjedelmes bibliográfia is megtalálható. A weboldal nagyon hasznos lehet szakdolgozat, vagy tanulmány írók számára.

Verseskönyv

Verseskönyv

Sokan vagyunk , akik megpróbálkozunk gondolataink versben történő kifejezésére. Közülünk igen kevés lesz költő, mert életünk olyan irányt vesz, ami ezt a gondolkodásmódot és tevékenységet nemhogy támogatná, de szinte lehetetlenné teszi. Az így született művek között sok olyan igazi érték van, amely nem jut el a nyilvánossághoz, ?elkallódik?. A honlap célja, hogy ezen verseken keresztül is lehetővé tegye az egyszerű emberek mindennapi életének bemutatását , sírásuk, nevetésük, gondolataik, vágyaik? egyszóval műveik segítségével. Célunk továbbá hogy létrehozzunk egy kortárs költőket és verseket bemutató adatbázist, ezáltal is segítve őket műveik mind szélesebb körben történő megismertetésében. Regisztrálj, küldd el Te is a Verseid, mondj véleményt, értékelj! Hozzunk létre egy közösséget ahol véleményt mondhatunk/kaphatunk egymás műveiről, eszmét cserélhetünk!

Tuti menü